0
Delta Sfaturi pentru prima vizita in Delta

Sunt suprafete restranse, din interiorul rezervatiei (in RBDD circa 9% din teritoriu), in care se pastreaza, in conditii nemodificate sau putin modificate de om, specii de plante si animale precum si mediul lor de viata. Rolul lor principal este de conservare a vegetatiei caracteristice si de refugiu pentru diferite specii de animale. Pe teritoriul RBDD exista 20 astfel de zone de protectie.
In aceste zone este interzisa activitatea economica, intrarea in interiorul acestora fiind permisa doar in scop de cercetare si de supraveghere. Interdictia de intrare in zonele strict protejate este cel mai eficient mod de prevenire a distrugerii mediului si deranjare a speciilor de plante si animale din aceste zone.
Motivul principal pentru care Delta a devenit rezervatie a biosferei a fost acela ca, in comparatie cu alte delte ale Europei si chiar ale Terrei, aici natura a rezistat actiunii daunatoare a omului si s-au pastrat nealterate atat peisajul cat si diversitatea biologica pe care aceasta adaposteste. Cele aproape 400 de lacuri de diferite marimi, intinsele stufarii, padurile de stejar si frasin, dunele de nisip, plajele de pe litoralul marin sunt doar cateva din componentele peisajului deltaic care constituie medii optime pentru mai mult de 5.000 de specii de plante si animale. Mai mult decat atat, rezervatia se distinge prin numarul mare de exemplare la multe specii care in zilele noastre sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului. Multe din aceste specii rare se aglomereaza in anumite puncte ale deltei, motiv pentru care aceste zone au fost strict protejate.
Aproape o treime din numarul total de specii de plante ce traiesc in Romania se gaseste in rezervatie, adica peste 1830 specii. Tot aici se afla cele mai multe specii de plante medicinale (195) dar si cele mai mari suprafete acoperite cu stuf de pe glob si 2 paduri unice in Europa, formate din stejari seculari si liane mediteraneene (Padurile Letea si Caraorman).
Peste 3.400 de specii de animale au fost identificate de catre cercetatori pe teritoriul rezervatiei din care 37 gasite aici pentru prima oara in lume (o specie de vierme, 5 specii de paianjeni, 30 specii insecte si o specie de peste). Cea mai mare bogatie faunistica a rezervatiei o constitutie totusi pasarile care poposesc pe acest teritoriu in timpul migratiei sau care au ales delta ca loc de hranire, cuibarire si crestere a puilor. 320 specii de pasari pot fi observate in Delta, din care peste 200 de specii sunt protejate la nivel national si international. Specii rare sau amenintate pe plan mondial cum ar fi gasca cu gat rosu, pelicanul cret, codalbul sunt aici in cautarea unor conditii optime de supravietuire.

 • Zone tampon: sunt zonele care inconjoara zonele strict protejate si in care pot avea loc activitati traditionale ale locuitorilor deltei (pescuit, recoltarea stufului, pasunat, culturi agricole pe suprafete restranse, precum si practicarea turismului, toate sub un control strict). In RBDD exista 223.300 ha de zone tampon (circa 39 % din teritoriu).
 • Zone economice: cuprind restul rezervatiei, incluzand asezari umane, zone amenajate pentru piscicultura, agricultura, silvicultura si alte folosinte caracteristice regiunii. |n aceste zone sunt permise toate activitatile economice, care nu afecteaza in mod direct sau indirect echilibrul ecologic natural al intregului teritoriu. In aceasta categorie sunt incluse si zonele de reconstructie ecologica reprezentate de zone economice care si-au pierdut valoarea economica si care sunt sau vor fi refacute din punct de vedere ecologic.
 • Zone de reconstructie ecologica:  zonele economice amenajate pentru agricultura, piscicultura sau silvicultura care nu au mai raspuns cerintelor economice pentru care au fost create, au fost trecute pe lista zonelor care vor fi redate circuitului natural. 11.425 ha au fost deja refacute din punct de vedere ecologic, aceasta suprafata reprezentand cea mai mare suprafata de reconstructie ecologica din Europa. Aceste zone si-au reluat functiile naturale de zone umede, oferind speciilor de plante sI animale locuri noi de refugiu, hranire si reproducere.

Leave a Comment

Măsuri suplimentare pentru sănătate și siguranță

Distanțare fizică

 • Personalul urmează toate protocoalele de siguranță impuse de autoritățile locale
 • Dezinfectant pentru mâini în unitatea de cazare și în zonele esențiale
 • Trusă de prim-ajutor disponibilă

Siguranța alimentelor și băuturilor

 • Distanțare fizică în zonele de luat masa
 • Mâncarea poate fi livrată oaspeților în unitatea de cazare
 • Toată vesela, tacâmurile, paharele și alte articole de masă au fost igienizate
 • Mâncarea livrată este acoperită corespunzător

Distanțare fizică

 • Check-in/check-out fără contact
 • Opțiune de plată fără numerar disponibilă
 • Se respectă regulile de distanțare fizică

Curățenie și dezinfectare

 • Se utilizează substanțe de curățenie eficiente împotriva coronavirusului
 • Lenjeria de pat, prosoapele și rufele sunt spălate conform recomandărilor autorităților locale
 • Unitatea de cazare este dezinfectată zilnic
 • Unitățile de cazare sunt sigilate după ce sunt curățate
 • Proprietatea este curățată de companii de curățenie profesioniste
 • Oaspeții pot renunța la serviciul de curățenie al unității de cazare pe durata sejurului

Subscribe to Newsletter

* we don’t spam

+4 0755 248 260
+4 0741 991 297
Mila 23, comuna Crisan, judet Tulcea
Call Now Button